In 2003 en 2004 ontwikkelen een aantal cacaoverwerkende en chocoladeproducerende bedrijven samen met de stichting opleidingsfonds levensmiddelenindustrie (Sol) en Aequor (nu SBB), het kennis- en communicatiecentrum voor voedsel en leefomgeving een opscholingstraject via internet voor de branche.
De deelname van de VBZ (vereniging voor de bakkerij- en zoetwarenindustrie) maakt het mogelijk ook voor werknemers uit andere branches eventueel soortgelijke maatwerk - opscholingstrajecten te organiseren.
Het (reeds eerder ontwikkelde maar thans volledig geactualiseerde) praktijkboek Cacao & Chocolade is geheel online beschikbaar en wordt jaarlijks geactualiseerd. Zowel proces- als productkennis komt aan de orde en kan worden getoetst via ‘vragen & antwoorden’. Het opscholingstraject is ontwikkeld voor medewerkers die werkzaam zijn op de mbo-niveaus 1 t/m 3. Afzonderlijke bedrijven kunnen hun eigen specifieke bedrijfsinfo inpassen via een alleen voor hen zelf toegankelijke link.
Toetsvragen & Antwoorden
Per hoofdstuk wordt getoetst. De deelnemer kan (gelimiteerd) proeftoetsen maken. De officiële toets wordt onder toezicht in een afzonderlijk ruimte in het bedrijf gemaakt.
Gebruikershandleiding
Om u uit te leggen hoe u gebruik kunt maken van “Opleiden via internet bij C&C-bedrijven” is er een handleiding ontwikkeld voor de cursist en een voor de opleidings-coördinator. De handleiding voor de cursist vindt u direct op deze site:
open de handleiding voor cursisten (1,7 MB).
De handleiding voor de opleidingscoördinator is pas beschikbaar nadat u een gebruikersnaam en inlogcode hebt ontvangen.
Om de handleiding te openen hebt u de gratis Adobe Acrobat Reader nodig:
Test
Mede dankzij de inzet van actuele kennis en ervaring van deelnemende bedrijven en subsidie uit het EZ - innovatieprogramma Scholingsimpuls is het project uitgevoerd. Een testgroep van werknemers en praktijkopleiders heeft het volgende traject doorlopen:
- Nulmeting (kennis per deelnemer per bedrijf vastgelegd vóór inloggen op de site).
- Deelnemer beantwoordt onder toezicht toetsvragen na bestudering van de site -in of buiten werktijd- (kennis-eindtermen behaald).
- Elke deelnemer krijgt een serie praktijkvragen met individueel oefenschema.
- Elke praktijkopleider wordt geïnformeerd over zijn / haar begeleidingstaak.
- De praktijkopleiders van de testgroep worden opgeleid tot (intern) assessor.
- Per deelnemer wordt een assessment uitgevoerd onder toezicht van een certificerende instantie.
- Per deelnemer wordt vastgesteld welke erkende deelkwalificaties zijn behaald (ook eerder/elders verworven competenties tellen –mits aantoonbaar- mee!).
- Per deelnemer wordt een scholingsadvies geformuleerd over eventueel aanvullende scholing om tot niveauverbetering (MBO niveaus 1 t/m 3) te komen. Elk mbo niveau is opgebouwd uit een aantal samenhangende deelkwalificaties (zie 7.)
Interesse? Contact!
U kunt de 1e pagina’s van de hoofdstukken bekijken zonder inlogcode. Om uw kennis te testen kunt u ook een proeftoets maken. Indien u belangstelling hebt voor de aanschaf van toegang tot de internetleren-site, kunt u contact opnemen. Ook voor vragen over het opscholingstraject kunt u terecht bij:
Cargill Cocoa & Chocolate
Dorus Houweling
Training en Development specialist Operations
T +31 (0)75 6466634
E dorus_houweling@cargill.com
Olam Cocoa
Nol van der Linden
Coördinator Opleidingen
T +31 (0)75 6464323
E Nolvander.Linden@olamnet.com
|